Achitat definitiv, politicianul cere daune de 400.000 de euro

Fostul deputat Ioan Oltean cere despăgubiri statului român, pentru ”7 ani de tortură psihică”, timp în care a fost anchetat de DNA pentru că ar fi primit un sac cu 600.000 de euro.

Ioan Oltean, fost deputat PDL și PNL cu șase mandate în Parlamentul României, acuză Direcția Națională Anticorupție că a provocat moartea soției sale, printr-o campanie care a avut ca unic obiectiv compromiterea sa publică și condamnarea penală pentru o faptă pe care nu a comis-o.

Oltean a fost anchetat într-un dosar viza acordarea unor despăgubiri supraevaluate, alături de Crinuța Dumitrean, fostă șefă a ANRP, care era însărcinată în 8 luni în anul 2016, când a fost reținută. Totul a început de la declarația unui preot din Chitila, care le-a spus procurorilor că Oltean a primit ”un sac de bani în 2010”, în curtea bisericii sale (sacul negru ar fi conținut 600.000 de euro, conform rechizitoriului DNA). În 2020, DNA a clasat dosarul pe motiv că fapta nu există sau nu e prevăzută de legea penală.

Acum, Ioan Oltean s-a îndreptat împotriva statului român și a chemat în instanță Ministerul Finanțelor Publice, solicitând reparații morale de 400.000 de euro. Fostul deputat susține că a fost urmărit timp de șapte ani prin intermediului sistemului de localizare GPS de pe telefonul său și că, în această perioadă, toate convorbirile sale au fost ascultate de procurori.