Comasarea, un poker cu mize mari

Analistul politic Cristian Unteanu a vorbit la AlephNews despre miza comasării, comparând negocierile cu un joc de poker.

„Am înțeles că s-a amânat decizia pentru duminică. Problema este, sigur, că între ei a ajuns ca un joc de poker, cu jucători mari, pe mize mari, dar este un joc în care se plusează, în care se joacă câteodată la cacealma. Dar ceea ce mi se pare foarte grav, în acest moment, este că acest joc a aprins în breșele sale întreaga națiune. Toată viața politică e stare să se concentreze numai pe asta. Cine e de cine, ce ia și cine mai ales, are cele mai mari perspective să se așeze pe scaunele viitoare ale puterii, dar este un joc închis, este un joc între aceeași parteneri, care, să spunem, folosesc toate argumentele vizibile și invizibile pentru a-și maximiza șansele. Dar în spatele acestui joc, națiunea română vede sau ar trebui să vadă ceva.

Foarte trist faptul că, în ciuda tuturor promisiunilor, inclusiv al acestei echipe politice aflate acum la guvernare, România este din ce în ce mai imprevizibilă. Ideea că se va instaura la un moment dat predictibilitatea politică, cea care este cerută nu numai de Bruxelles, pentru că Bruxelles-ul nu face decât să repete ceea ce aude din partea mediului politic european, din partea oamenilor de afaceri. Toți cer ca deciziile politice de la București să fie previzibile măcar pe un an, pe 2 ani. Nu mai vorbim de un termen electoral de 4 ani, pentru ca ei să-și poată face planurile de acțiune. În momentul în care în jurul nostru, în Europa, totul este bulversat, nimic nu mai pare pus sub altceva decât sub spectrul unui conflict care se exacerbează pe oră ce trece – atunci, stabilitatea politică a unei țări este esențială, iar stabilitatea politică înseamnă capacitatea de previziune a deciziilor.

Asta este problema în România. Nimeni nu știe ce se va întâmpla astă seară sau ce urma să se întâmple astă seară. Iar acum totul s-a decis ca deadline o chestiune care poate să însemne ceva fundamental pentru destinul României pe următorii 4 ani. Poate să însemne, poate să influențeze. Dacă nimic nu este sigur, atunci cei care se uită la această țară, ce au de spus? Se uită și dialoghează cu puterea de acum și cu puterea de mâine, știind că la cel mai mic hop, această formulă de discuție, de negocieri, de bătălii interne poate să răstoarne totul. Cine se aliază cu cine ar trebui să fi fost rezolvat de mult, pentru că această alianță ar fi trebuit să aibă la bază un protocol, un protocol pe bază de idei comune și mai ales, ceea ce mă doare cel mai tare, este că nimeni nu a vorbit, nici măcar o oră, nici măcar 5 minute, în toate declarațiile publice de până acum, apropo de comasări – despre scopul real al comasării, în legătură cu marile programe de schimbare care ar trebui să afecteze în bine soarta României și a românilor.

Dacă de asta se va discuta exclusiv la modul demagogie electorală, bine cunoscut, de altfel, însoțit de găleți cu zahăr și cu ulei… Avem nevoie de lideri în adevăratul sens al cuvântului”.