REPER acuză USR de plagiat

REPER acuză USR de plagiat, după ce a depus o iniţiativă legislativă ce copiază identic prevederile unui proiect al formaţiunii. ”Fără hoţie ajungem departe – un slogan care pare a fi uitat de USR în goana după voturi”, afirmă partidul.

REPER transmite că anul trecut pe 15 februarie, deputatele REPER Simina Tulbure (Diaspora) şi Oana Cambera (Ilfov) au depus o iniţiativă legislativă privind reforma în domeniul actelor de identitate care conţine prevederi esenţiale pentru românii din Diaspora, precum cărţi electronice de identitate cu domiciliul în străinătate, posibilitatea solicitării acestor cărţi electronice şi la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României şi stabilirea prin ordin de către Ministerul Afacerilor Interne a documentelor care fac dovada adresei de domiciliu.

”Propunerea a fost adoptată de Senat cu 106/107 de voturi pentru în luna mai 2023. Ieri, USR, prin parlamentarii de Diaspora Iulian Lorincz şi Radu Mihail, a depus o iniţiativă legislativă ce copiază identic prevederile proiectului pentru cetăţenii români din străinătate”, arată formaţiunea. 
 
 
“Un an fără două zile mai târziu, foştii mei colegi, parlamentarii USR de Diaspora, au avut o idee nouă de propunere legislativă: cărţi de identitate cu domiciliul în străinătate, cu exact aceleaşi prevederi ca în proiectul pe care l-am depus deja şi a trecut de Senat. Nu poţi fi plagiator şi să strigi acelaşi lucru. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care am plecat. Multe discursuri goale de conţinut, 0 acţiuni pentru Diaspora şi în beneficiul milioanelor de cetăţeni români de peste hotare. După ce urlă „hoţii” în Parlament, cu proiectele şi discursurile lor anti-plagiat… vorba aia, au fost prinşi cu mâţa-n sac.”, a declarat deputata de diaspora Simina Tulbure.
 
REPER subliniază că ”plagiatul a fost la nivel declarativ o acţiune permanent condamnată de către USR în mai multe contexte, inclusiv cu privire la acţiunile unor politicieni, partide şi chiar proiecte de lege”.
 
”Recent, în toamna anului 2023 partidul USR acuza acţiunea altor partide de a copia proiecte, spre exemplu PSD cu legea anti-păcănele”, se precizează în comunicat. 
REPER anunţă că cele două deputate vor face o informare către Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social prin care să sublinieze faptul că un proiect cu acelaşi obiect există deja pe parcursul legislativ. ”Nu putem pierde timpul cetăţenilor pe populisme ieftine”, spune REPER.