SINECURIȘTII – Andreea Lambru, căpușa din energie

O să începem astăzi să vă prezentăm în serial sinecuriștii României, adică acei oameni vârâți pe gât partidelor de așa-zisul sistem pe care ne-ar fi greu să îl definim, dar îi simțim prezența.

Începem cu sinecuriștii din energie, pentru că aici sunt mulți bani.

Iată un anunț al unei companii din energie, privind recrutarea unui director. “Începând cu data de 15 martie 2023, doamna Ioana-Andreea Lambru a preluat funcția de Director Executiv al Direcției Dezvoltarea Afacerii, pentru o perioadă de 4 ani. Doamna Lambru este absolventa a Facultatii de Relații Internaționale Financiar-Bancare din cadrul Universității Româno-Americane. Cu o experiență profesională de peste 10 ani în administrația publică, doamna Ioana-Andreea Lambru a fost, în ultimii 6 ani, Președintele Consiliului de Supraveghere al companiei Hidroelectrica”, este anunțul Electrica.

Dar, oare, ce stă în spatele acestei experiențe profesionale, în afară de o facultate la privat? Un carnet de partid, în cazul de față PNL, niște relații dubioase cu liderii politici și un lung șir de sinecuri politice.

Andreea Ioana Lambru a fost până în vara anului trecut angajat în Ministerul Energiei, consilier, pe un salariu anual de 66.022 lei, dar și membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, de unde a încasat într-un an 173.635 lei.

Lambru mai era membru în două consilii de administrație, la Electrica Furnizare și Electrica Producție, dar nu a scris în declarațiile de avere pe câți bani.

Dacă ne uităm în trecutul Andreei Lambru, mai găsim și alte sinecuri, chiar mai bănoase decât Hidroelectrica. Aproape 240 de mii de lei a primit în anul 2018 de la CIFGA– Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări. CIFGA este organul de decizie cu privire la activitatea desfășurată de Exim Banca Românească, în numele și contul statului. În acea perioadă, Lambru lucra în secretariatul general al guvernului, dar avea încă de pe atunci sinecura de la Hidroelectrica, doar că atunci era în Consiliul de Administrație.

Lambru și-a început cariera de sinecuristă ca director comercial la RAPPS – regia protocolului de stat. În 2012 abia câștiga 30 de mii de lei într-un an, zece ani mai târziu îi făcea într-o lună.

Cariera de sinecurist a mers mână în mână cu cariera politică la PNL. În 2012, presa scria de scandalurile sexuale în care era implicată tânăra, cu diverși lideri ai partidului. O fată a sistemului, folosită în tinerețe pentru șantajarea liderilor politici, care a devenit între timp o respectabilă doamnă director într-o companie de stat.