REPER dezvăluie jocul făcut de ministrul Agriculturii

“Ministrul agriculturii îi ia de proști pe fermieri și pasează către Bruxelles responsabilitatea pentru incompetența sa”, acuză europarlamentarul Alin Mituța.

Mai precis, acesta le-a promis agricultorilor că le acordă derogări pentru niște condiționalități de mediu (GAEC 7 și 8 ) știind de la început că face promisiuni deșarte pentru că acele derogări sunt aproape imposibil de acordat din punct de vedere al legislației europene.

“Acum, când Comisia i-a spus ce știa deja, anume că e practic imposibil, ministrul se înfoaie și vrea să ceară demisia comisarului pentru agricultură. Mișcarea e clasică: promite lucruri în țară și apoi dă vina pe Bruxelles pentru că nu te poți ține de ele”, a spus Mituța.

Europarlamentarul a explicat cum stă treaba: “Pentru buna informare, regulile sunt în felul următor: articolul 148 din regulamentul 2115/2021 prevede că derogările se acordă excepțional pe un an. Ori România a avut deja derogări anul trecut, prin urmare nu mai poate avea și anul acesta decât dacă s-ar schimba regulamentul prin vot în Comisie, Consiliu și Parlament, o procedură complexă și aproape imposibilă ținând cont că mandatele instituțiilor europene sunt spre final și nu ar mai exista fizic timp pentru o astfel de modificare (nu avem conceptul de OUG în UE).

Prin urmare, în loc să paseze responsabilitatea și să promită lucruri care nu-i stau în putere, ministrul ar face bine să găsească soluții fezabile și realiste pentru fermieri. Cât despre a cere demisia comisarului, va fi o bună ocazie de a face lumea să râdă la masa Consiliului”.

Ministrul român al agriculturii, Florin Barbu, a reafirmat că în reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit (AGRIFISH), ce are loc marţi, la Bruxelles, va solicita din nou derogări de la standardele 7 şi 8 privind bunele condiţii agricole şi de mediu (rotaţia culturilor şi condiţia de a lăsa nelucrată 4% din suprafaţa fermei), explicând că „atât timp cât noi nu putem rezolva problemele fermierilor români – vorbim aici de directive şi regulamentele Uniunii Europene – cred că trebuie să plecăm acasă atât noi, ca miniştri, cât şi comisarul european”.