Lider USR, plângere împotriva procurorului-șef al DNA

Electoratul USR ar putea fi derutat de noile acțiuni ale formațiunii politice. Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a depus la Curtea de Apel București o plângere împotriva șefului DNA, Marius Voineag.

Potrivit unui comunicat al USR, acest partid este nemulțumit de modul în care procurorul-șef Marius Voineag ”a ales să-i acorde protecție lui Lucian Bode, printr-o anchetă ilegală în cazul achiziției trucate prin care au cumpărat 300 de BMW-uri la MAI de la o firmă cunoscută ca având legături cu președintele Klaus Iohannis”.

De asemenea, Cristian Ghinea a sesizat și Curtea de Justiție a Uniunii Europene în acest caz, pentru pronunțarea unei decizii preliminare, adresând două întrebări.

Prima cere clarificări dacă, potrivit Tratatului UE, DNA a desfășurat o anchetă în mod ilegal, cu încălcarea prevederilor comunitare în cazurile de fraudă cu fonduri europene.

Cea de-a doua are ca scop să clarifice dacă urmare a deschiderii acestui dosar prin autosesizare a DNA și invocarea ulterior a lipsei de calitate procesuală a lui Cristian Ghinea, procurorul Marius Voineag a dorit, în fapt, închiderea subiectului.

Procurorii DNA au cercetat din proprie inițiativă licitația organizată de Poliția Română pentru cumpărare sute de mașini marca BMW pentru Poliția Rutieră.

Afacerea a fost vehement contestată, inclusiv de sindicatele din Poliție, pentru presupuse legături între omul de afaceri care controlează firma importatoare și președintele Klaus Iohannis.

În octombrie 2023, DNA a dispus clasarea dosarului. Pe de altă parte, fostul ministru de interne Lucian Bode a acuzat de Ghinea că ar fi girat acest contract, respinge orice implicare și afirmă că Poliția Română a respectat întreaga procedură legală.

“Licitația a fost una ‘cu cântec’ am putea spune noi, întrucât specificațiile tehnice pe care producătorii trebuiau să le îndeplinească au fost foarte dure, însa UNA a sărit în evidență: se dorea o autospecială cu o putere minimă de 130 kW, motor pe benzină, cuplu motor min. 290 Nm, tracțiune integrală 4×4 permanent (AWD), tipul caroseriei să fie AA, iar transmisia să fie automată pe o cutie de minim (atenție!) 8+1 trepte. Aici licitația a devenit extrem de interesantă!”, au transmis reprezentanții Sindicatului Europol.

Ei au precizat că de la apariția anunțului de participare, din 15 mai 2022, au căutat ce modele de autovehicule s-ar putea potrivi acestor specificații.

“Nu mică ne-a fost mirarea când, după aproximativ două săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că SINGURA marcă ce ‘pică’ pe aceste specificații este BMW. Iar tipul de BMW este 320ix. Acum, nu o să fim noi cei cârcotași, fiind relevant faptul că vom primi multe (sperăm la mai mult de una pe județ) autospeciale ‘adevărat’ de poliție, așa cum multe țări (toate) din blocul comunitar au în dotare. Dar nu putem să nu ne întrebăm retoric – oare chiar atât de importantă era acea cutie de 8+1 trepte?! IGPR-ul nu putea să lărgească puțin sfera și să solicite o plajă mai largă pentru ca tot ce înseamnă producător auto de marcă să participe la licitație?!”, au scris ei pe site-ul oficial.

Deși încălcarea legii este clară, autoritățile au închis ochii, pentru că… Iohannis. Și ne mirăm că românii și-au pierdut încrederea nu doar în politicieni, ci și în instituțiile statului.