Un nou val de concedieri la stat

Guvernul mai încearcă o dată să strângă cureaua. Pregăteşte noi măsuri de reducere a cheltuielilor la stat, după ce anul trecut a făcut economii de la bunuri şi servicii, a interzis spectacolele din bani publici şi a blocat angajările la stat. Ministrul mediului nu exclude varianta concedierilor.

Presat să găsească soluţii pentru reducerea deficitului bugetar, Guvernul vrea să facă din nou economii. Ministerul Finanţelor a pregătit un act normativ pentru reducerea cheltuielilor bugetare, care va fi discutat în coaliţie. Primarii şi şefii de consilii judeţene vor avea acces mai greu la banii publici, numai pe bază de documente justificative şi contracte.

Marcel Boloş, ministrul finanţelor: Să evităm acele situaţii în care plăţile se justifică doar pe bază de note justificative şi banii stau blocaţi la ordonatorii de credite, fără niciun fel de justificare.

Şi cheltuielile de funcţionare ale instituţiilor publice vor fi reduse, dacă deficitul bugetar în primele 3 luni din an depăşeşte 2,5% din PIB.

Marcel Boloş, ministrul finanţelor: După finalul trimestrului întâi, în funcţie de execuţia bugetară, urmează să continuăm, sau nu, cu măsurile de reducere de cheltuială şi mecanismele pe care le avem parcurse anul trecut, fie prin plafonarea cheltuielilor, fie că discutăm de anumite categorii de cheltuieli să fie menţinute în anumite limite. 

Disponibilizările ar putea fi o variantă, susţine ministrul Mediului.

Mircea Fechet, ministrul mediuluiPutem sa reducem de oriunde. Concedieri nu excludem niciodata. Nu cred ca ar trebui sa fie pe primul loc intr-o lista cu astfel de masuri posibile.

În România sunt 1,2 milioane de bugetari. Deşi anul trecut au fost blocate angajările la stat, au existat derogări, iar aparatul bugetar a crescut cu 14.000 de oameni. 64% din totalul posturilor sunt în administraţia publică centrală, a cărei activitate va fi restructurată.