Sporurile de care se ține cont la pensie. Anunț oficial!

Casa de Pensii a finalizat normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor, care ar urma să intre în vigoare din toamnă. Orele suplimentare, primele în bani și cel de al 13-lea salariul vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.

Autoritățile trebuie să pună la punct și sistemul informatic pentru recalcularea tuturor pensiilor. Peste 95 la sută din dosarele celor aproape 5 milioane de pensionari au fost introduse până acum în sistemul electronic.

Cu o formula nouă de calcul, autoritățile promit că vor elimina toate diferențele care există în prezent între pensionari.

Prin noua formulă de calcul, autoritățile se angajează să elimine discrepanțele existente între beneficiarii de pensii. Conform noii legi, pensia va fi determinată prin multiplicarea punctului de referință, evaluat la 81 de lei, cu numărul total de puncte acumulate de salariat pe parcursul carierei sale.

Aceasta include contribuțiile plătite la bugetul de asigurări sociale, sporurile și orele suplimentare, acolo unde este cazul.

 

„Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent – mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”, a declarat Daniel Baciu, președinte Casa de Pensii.

Pentru moment, Casa de Pensii cunoaște veniturile brute ale tuturor angajaților începând cu aprilie 2001. Adică salariile de bază, bonusurile și primele pe care angajatorii sunt obligați să le transmită lunar către ANAF.

„Cei din 2001, vorbim de acele sporuri care sunt suplimentar față de salariul de bază pe care noi deja îl avem, ele se pot aduce de la angajatori, acolo unde fiecare și-a desfășurat activitatea, este vorba despre o adeverință care este foarte clar stipulate în lege prin anexa de la lege – prin care să se facă acea mențiune că s-a contribuit la sistem”, mai explică președintele Casei de Pensii.

În situațiile excepționale, în care s-a pierdut carnetul de muncă sau angajatorul nu mai există, legea prevede că datele vor fi preluate din arhiva electronică a caselor de pensii.

Recalcularea programată în septembrie ar urma să aibă un impact de aproximativ 10 miliarde de lei, susțin oficialii de la Ministerul Muncii.

Deși nu se prevăd modificări în legislația actuală referitoare la pensiile de urmaș sau de invaliditate, există schimbări semnificative în ceea ce privește pensia anticipată. Autoritățile au redus penalizările aplicate pentru cei care doresc să iasă mai devreme din câmpul muncii. Potrivit noilor prevederi, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv pot solicita pensie anticipată cu până la 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare.