Riscă pușcărie pentru deepfake

Imaginea mai multor miniștri a fost folosită pentru promovarea unor false investiții. Sebastian Burduja și Sorin Grindeanu au fost protagoniștii unor filme “deepfake”, dar și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Legea “deepfake” va fi supusă la vot săptămâna viitoare, a anunţat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan.
„Săptămâna viitoare o să fie supusă la vot această iniţiativă legislativă, care prevede următorul lucru: cei care creează astfel de conţinut, fără să scrie explicit pe cel puţin 15% din suprafaţa clipului video sau a fotografiei că este un clip video artificial generat de un soft de inteligenţă artificială generativă, riscă inclusiv închisoare până la doi ani (…). Cei care fac riscă – pe lângă amenzi – inclusiv închisoare. Cei care distribuie un astfel de conţinut, ştiind că este unul care nu reflectă realitatea, riscă să fie amendaţi cu sume între 600 de lei şi 90.000 de lei”, a spus Bogdan-Gruia Ivan, joi seară, la TVR Info.
Pe rețelele de socializare a fost lansat un clip video fals, care îl prezintă pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, încurajând cetățenii să investească într-o schemă fictivă, pentru a obține câștiguri imediate.

 

La o analiză atentă se poate observa că vocea ministrului este distorsionată, iar mișcările feței arată nenatural.

 

Sebastian Burduja a anunțat luni că a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în acest caz.