Foștii useriști au devenit aprigi critici ai USR

“USR- Final de capitol”. Este mesajul Ancăi Sawaya la plecarea din partid. Mulți au intrat în USR din crez și, pe măsură de partidul a devenit unul ca toate celelalte, și-au exprimat dezamăgirea în spațiul public.

Vă prezentăm postarea Ancăi Sawaya, unul din fondatorii USR Diaspora, pentru a încerca să înțelegem, cu toții, de ce românii și-au pierdut încrederea și speranța.

“Un partid care nu e capabil să aplice în interior conceptele pe care le susține în exterior, nu poate fi un partid altfel.

În 2016 am hotărât să nu mai stau „deoparte” şi să mă implic in politică alături de câțiva români din diaspora, la fel de entuziaşti ca mine şi plini de speranțe într-un viitor mai bun pentru România.

Au urmat mai mulți ani în care alături de ei am dedicat mii de ore de muncă voluntară „salvării României” de corupție, de penalii din funcții publice sau de hoția generalizată. Am fost membru fondator şi Vicepreşedintă a USR Diaspora, membru în Biroul Național al USR şi Preşedinta filialei USR Franța Elveția şi m-am implicat în majoritatea campaniilor cu toată convingerea, pe timpul şi pe banii mei, eu având o carieră profesională de succes în Franța şi fără pretenții la funcții publice în România.

Am crezut în USR şi i-am convins şi pe alții să creadă. M-am înşelat.

Azi mă opresc aici pentru că nu mai cred în USR. Nu vă mai pot spune că USR e altfel după ce am văzut excluderi abuzive pentru delict de opinie, delațiuni în serie, epurări, fraudări de alegeri interne prin metoda „autobuzul” cu voturi de pe adrese de e-mail false, promovarea unor impostori mediocri în funcții publice, a unor oameni fără Cv-uri sau parcursuri profesionale legitime, dar corect afiliați cu o anumită tabără din partid, cenzura de pe grupurile interne, minciunile şi bullyingul sistematic aplicat membrilor cu altfel de păreri („sabotori”) în scopul eliminării competiției, încălcarea repetata a statutului intern sau a deciziilor luate de Biroul Național sau de Congres, o conducere complet deconectată de baza partidului şi de realitate etc

Mai există şi oameni oneşti, există şi aleşi locali competenți, ca Dominic Fritz, primar al Timişoarei sau Allen Coliban la Braşov, există şi organizații locale care functionează. Dar tot aşa există multe alte locuri, prea multe, unde fraudele, cenzura sunt modul obisnuit de funcționare. Din pacate USR Diaspora este de multa vreme unul dintre acele locuri.

Din acest motiv, entuziasmul primilor ani, energia şi motivația pentru actiune s-au diminuat extrem de mult. Numărul membrilor a scăzut la o treime față de acum câțiva ani. Chiar cei rămaşi, în filiale ca Diaspora nu sunt toți reali, ci amestecați cu membri fictivi cu date false utilizați pentru a frauda scrutinele interne.

Pentru toate aceste motive, drumul meu alături de USR se opreşte azi aici.

Voi rămâne în continuare implicată în comunitatea noastră românească de la Paris cu gândul acasă, în România”, a scris Anca Sawaya.