Caramitru: Este imposibil să susținem economia doar cu energie verde

Imensa majoritate trăiește într-o iluzie totală, isi imagineaza ca porcii au aripi și zboară. E analfabetism economic maxim. Cateva din nebuniile pe care le auzim în spațiul public :

Cred că putem susține doar cu surse de energie verde. Este – tehnic si economic – IMPOSIBIL. Fara petrol, gaze și nuclear nu putem funcționa punct. Nici acum nici în 50 de ani.

Cred ca putem să oprim construcția de clădiri în orașe. Este IMPOSIBIL pentru ca tendința de urbanizare nu poate fi oprită si din ce în ce mai mulți oameni trăiesc singuri. Ai nevoie – orice ai face – de zeci de mii de apartamente noi pe an.

Cred ca poluarea se reduce daca oamenii se muta in suburbii. E fix invers – cu cat e mai multă lume in suburbii cu atât ocupi mai mult spațiu verde (în loc de blocuri faci case pe suprafețe mult mai mari) si cu atât ai mai muite mașini care circula distante lungi zilnic. E de fapt mai rău.

Cred ca toată lumea poate merge cu mașina și sa aibă și loc de parcare. Este IMPOSIBIL – costul de construcție al unui loc de parcare subteran e 35’000 de EUR in medie. Cine să îți dea cadou așa o sumă și din ce bani? Dacă ar fi să plătești abonament, ar fi de 200-300 de EUR pe lună (și acoperă doar dobânda la suma asta…). Soluția e ca jumate din oameni să meargă doar cu transportul în comun (orice altceva duce la haos total) – nici un pasaj sau alte invenții nu rezolvă nimic.

Cred ca e posibil sa nu mai tăiem nici un copac. Este absolut imposibil – nu am mai avea hârtie, carton, materiale de construcție, mobilă. Nu am putea funcționa.

Cred ca dacă tăiem poluarea masiv în România sau Europa rezolvăm problema încălzirii globale. Nu rezolvăm NIMIC. UE poluează doar 9% din total (România sub 0.5%). Poluarea vine din țările uriașe în dezvoltare (China, India etc). NU PUTEM FACE NIMIC noi. E absurd.

Cred ca daca protejam 2 boscheti și un copac pe strada Sculeni se ameliorează cu ceva poluarea din oraș… aici e deja atât de stupid ca nu mai comentez…

Problema e ca am ajuns sa nu mai avem discuții raționale, argumentele nu mai contează – e un fel de credință oarba cvasi-religioasa sau mă rog talibanică.

Cat timp însă nu putem vorbi logic despre nimic – e dezastru, nu rezolvăm de fapt nimic și e din ce în ce mai rău. Haos.

Text preluat de la Andrei Caramitru, via fb