Ciolacu, acuzat că pune taxă pe boală

Impozitul pus de guvern pe concediile medicale este criticat chiar de un deputat al PNL, din județul Gorj.

“Marcel Ciolacu a ajuns la performanta de a taxa bolnavii! In opinia socialistilor sa te imbolnavesti reprezinta un lux si trebuie taxat! In curand Ciolacu va introduce si taxa pe moarte, pentru ca, nu-i asa, ciolacii au nevoie de bani! Rusine !!!”, a scris liberalul Gheorghe Pecingină pe pagina de socializare.

“Aceste aberatii fiscale trebuie eliminate rapid, nu bolnavii României sunt vinovati de “gaurile” din bugetele anilor de guvernare socialista, nu proaspetele mamici sunt vinovate de lipsa de viziune si proasta gestionare a bugetului!”, a completat acesta.

Angajații care se îmbolnăvesc și sunt nevoiți să beneficieze de concediu medical vor primi mai puțini bani începând cu luna februarie 2024, după ce Guvernul a introdus o taxă de 10%.


Concret, la jumătatea lunii trecute, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care impune o contribuție de 10% din concediul medical pentru fondul de asigurări sociale de sănătate (CASS), ceea ce înseamnă că salariații vor primi indemnizații mai mici începând cu cele aferente lui ianuarie 2024. 

Până la finalul anului 2023, din cuantumul indemnizației aferente concediului medical, angajatului i se reținea doar contribuția pentru asigurări sociale (CAS) de 25% și impozitul pe venit de 10%, fără a i se reține contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%.