Cea mai mică pensie, creștere spectaculoasă

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că de la 1 septembrie pensia minimă pentru cei care au cotizat având salariul minim va fi de peste 1900 de lei.

După creșterea care a avut loc la 1 ianuarie, pensia minimă este în prezent 1281 de lei, iar de la 1 septembrie va crește cu 84%. Sperăm să nu fie doar o promisiune electorală.

“Pe simulările noastre, după recalculare, de la 1 septembrie 2024, vor primi pensiile majorate. Românul nostru care până de curând avea o pensie de 1.125 de lei, are o pensie de 1.281 de lei la 1 ianuarie 2024, iar din septembrie 2024 va avea undeva peste 1.900 de lei, adică o creștere de 87,4%, pe calculele noastre”, a spus ministrul.

Bucura Oprescu susține că 95% dintre dosarele de pensii au fost evaluate, iar începând cu data de 4 martie, Casa de Pensii va începe procesul de recalculare, cu ajutorul unui soft special.

„Avem peste 95 dintre dosare reevaluate, au rămas dosarele mai grele, mai complexe. Ţinta noastră este să finalizăm cât mai curând posibil, având deja în sistem aceste date – datele fiecărui pensionar. Ulterior, evident că şi procesul de recalculare va fi mai facil”, a declarat Simona Bucura Oprescu..

În acest context, data de 4 martie este termenul de adoptare a normelor, după care se va trece la recalcularea pensiilor, însă se are în vedere un soft specializat în acest sens.