Transplant de la mama adoptivă la o fetiță de 4 ani

O fetiţă de 3 ani şi 7 luni, care a fost înfiată, a fost salvată de mama sa adoptivă care i-a donat o bucată din ficatul ei. Micuţa a fost diagnosticată anul trecut, în luna martie, cu o tumoră malignă.

”A fost o fetiţă cu atrezie de căi biliare care a fost transplantată cu acel lob stâng de la tată, lunea trecută şi miercurea trecută a fost transplantată altă fetiţă cu hepatoblastom, de la mamă de data aceasta. Şi de ce este impresionant cazul? Această fetiţă a fost înfiată, ba mai mult, mămica a înfiat şi un frăţior de-al acestei fetiţe, deci practic doi copii au fost înfiaţi şi iată că mămica vitregă, vitreg în sensul că nu este mama biologică, ea a donat acest fragment de ficat care i-a salvat viaţa”, a povestit prof. univ. dr. Vlad Braşoveanu, medic primar chirurgie generală, marţi, la Medika TV.

Întrebat cum se stabileşte compatibilitatea între donator şi cel care primeşte transplantul, Braşoveanu a explicat că sunt făcute investigaţii.

”Acest tip de intervenţie chirurgicală este una programată. Este o perioadă anterior operaţiei în care donatorii sunt investigaţi, în cazul dat, la prima fetiţă tatăl a fost compatibil cu fetiţa, în cazul al doilea a fost mama compatibilă. Comparativ cu alte tipuri de transplant, transplantul hepatic este mai permisiv, în sensul că, sigur, se fac toate testele de compatibilitate, dar s-a constatat de-a lungul timpului grupa sanguină şi RH-ul este aproape suficent pentru că în unele cazuri, când compatibilitatea a fost prefectă, au fost anumite complicaţii. În alte situaţii, când compatibilitatea nu a fost prefectă, au mers bine. Atunci, cumva, ficatul este mai permisiv comparativ cu alte organe, de exemplu cu rinichiul sau cu cordul”, a mai spus Braşoveanu.

Conf. dr. Laura Bălănescu, coordonatorul Centrului de transplant hepatic de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, a vorbit, la rândul ei, la Medika TV, despre cazul fetiţei înfiate care a primit o şansă la viaţă de la mama adoptivă.

”Pacienta are 3 ani şi 7 luni. Ea a fost diagnosticată cu o boală severă, cu extrem de multe complicaţii şi un prognostic rezervat. A fost diagnosticată în luna martie cu o tumoră malignă, un hepatoblastom, în stadiul IV, cu metastaze pulmonare, abdominale, iar ficatul era aproape în întregime ocupat de o tumoră malignă. Ea a avut un parcurs extrem de dificil şi a îndurat foarte multe ca să ajungă în această etapă. A fost diagnosticată într-o clinică de la Timişoara unde a primit tratamentul oncologic, unde i s-a stabilit diagnosticul. În clinica noastră a venit în luna august, când am preluat-o noi. La început s-a pus problema de o hepatotecmie, dar ficatul încă avea formaţiuni tumorale, atât în lobul drept, cât şi în lobul stâng şi acest lucru nu a fost posibil. Atunci am luat legătura  cu domnul profesor Braşoveanu. Mama fetiţei a spus că doreşte să fie realizat acest transplant cu prelevare de ficat de la ea şi aşa am ajuns în această etapă”, a explicat Laura Bălănescu.

Întrebată care sunt aşteptările în perioada următoare, medicul a răspuns că pacienta are deja o stare generală bună.

Potrivit medicului Vlad Braşoveanu, anul trecut au fost efectuate 8 proceduri la 7 copii.